• Kompaktni SUV coupé izražajnog dizajna i vrlo dinamičnog upravljanja
  • Sportski ovjes, progresivno upravljanje i Audi drive select sustav dio su standardne opreme
  • Sva prednja svjetla koriste LED tehnologiju, a umrežavanje je na razini visoke klase

Ingolstadt, 24. srpnja 2019 Audi je svojoj ponudi modela dodao jedan kompaktni SUV model coupé oblika: Audi Q3 Sportback. Ovaj novi m odel kombinira snažnu prisutnost i raznovrsnu svakodnevnu praktičnost SUV modela sa sportskom elegancijom i agilnim upravljanjem jednog coupé modela To ga čini prvim kompaktnim crossover modelom marke Audi.

Niska linija krova, mišićava karoserija: dizajn

Audi Q3 Sportback na jednaki način predstavlja snagu i preciznost i to odražava u svim dizajnerskim detaljima. Crna prednja maska oktagonalnog Singleframe okvira ima snažan trodimenzionalni dizajn, a to ga čini posebno sportskim. To jednako vrijedi za trapezoidne otvore za zrak i izražajni branik s tankim spojlerom. Putnička kabina coupéovskog oblika djeluje kao kontrast prepoznatljivim elementima, koji su obojani kontrastnim bojama i time naglašavaju njegov SUV karakter. Niska linija krova prelazi u D nosače i završava s krovnim rubnim spojlerom. Kao rezultat, Audi Q3 Sportback čini se puno dužim od bratskog modela Q3.

Uz to, ovaj SUV-coupé je skoro tri centimetra niži i zato ima još mišićaviju pojavu. Iznad kotača, snažne konture pažnju usmjeravaju na quattro pogon, koji je dio standardne opreme s većinom motora. Na plastično oblikovanom stražnjem kraju može se uočiti igra svjetlosti i sjene. Niski prozor s bočnim aerodinamičnim dodacima te sportski branik, koji je preuzeo izgled otvora za zrak, ističu širinu modela Audi Q3 Sportback. Tome također doprinose svjetla za vožnju u nazad: ona su usmjerena prema unutra s podrezanim oblikom, kao i tanka prednja svjetla. Audi prednja svjetla isporučuje u tri inačice sve do Matrix LED tehnologije, čija prilagodljiva duga svjetla osvjetljavaju cestu kako bi najbolje odgovarala situaciji u vožnji.

Sportski na i izvan ceste: ovjes

Audi Q3 Sportback nudi užitak u vožnji na raznim terenima. U gradu, na dugim putovanjima ili na lakšem terenu – ovaj kompaktni crossover je dinamično vozilo za sve situacije. Standardno uključuje progresivno upravljanje čiji prijenosni odnos postaje sve više direktan kako se kut upravljača povećava, te sportski ovjes.

Na zahtjev, ovjes je dostupan s kontrolom tvrdoće, što dodatno povećava raspon između dinamičnosti i udobnosti. Ovisno o situaciji u vožnji, uvjetima na cesti i osobnim preferencijama, vozač može mijenjati karakteristike automobila preko sustava Audi drive select, u šest profila, uključujući offroad režim rada. Dodatno na postavke motora i mjenjača, ovaj sustav također utječe na elektronički podesive amortizere i servo upravljač. Kao opcija, pomoć može pružiti kontrola brzine pri spuštanju: održava odabranu brzinu konstantnom na nagibima koji su veći od 6%.

Na početku prodaje u Europi, u ponudi modela Audi Q3 Sportback naći će se jedan benzinski i jedan dizelski motor. Sa snagom od 169 kW (230 KS), 2.0 TFSI je najsnažniji motor (Audi Q3 Sportback 45 TFSI quattro S tronic: Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km *: 7,7 – 7,3; kombinirane CO2 emisije u g/km*: 174 – 166. Izvedba 2.0 TDI ima snagu od 110 kW (150 KS) (Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic: Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km*: 4,9 – 4,7; kombinirane CO2 emisije u g/km*: 129 – 123. Ubrzo nakon početka prodaje u ponudi će se naći izvedba s ručnim mjenjačem i quattro pogonom. Tijekom godine u ponudi će se naći dodatni motori, uključujući snažniji dizelski i bazni benzinski motor, koji će raditi s 48 V mild hybrid sustavom. Tijekom usporavanja, ovaj pogon obnavlja energiju, a tijekom ubrzavanja pri niskim brzinama, daje potporu motoru. U realnim uvjetima vožnje, može uštedjeti do 0,4 litara goriva na 100 km.

U izvedbama s top motorima, standardni dio opreme je quattro pogon. Njegova središnja komponenta je hidraulična višeslojna spojka na stražnjoj osovini. Njegova elektronska kontrola kombinira izvanrednu stabilnost i snažno prianjanje s visokom razinom užitka u vožnji. Kod graničnih performansi, quattro pogon usko surađuje sa selektivnom kontrolom raspodjele momenta na kotače i upravljanje čini još dinamičnijim i stabilnijim uz pomoć blagih intervencija u sustav kočenja unutrašnjih kotača kod quattro pogona, te unutrašnjeg prednjeg kotača kod prednjeg pogona.

Promjenjiva udobnost: koncept unutrašnjosti i prostora

Audi Q3 Sportback je dugačak 4,50 m, širok 1,84 m i visok 1,56 m, a njegov međuosovinski razmak iznosi 2,68 m. Rezultat toga je velika i jako promjenjiva unutrašnjost. Stražnja sjedala nude mjesta za tri osobe. Mogu se standardno uzdužno pomaknuti za 130 mm, nasloni su podijeljeni u tri dijela, a njihov nagib se može namjestiti u sedam stupnjeva. Volumen prtljažnika se kreće od 530 l do 1.400 l. Podnica prtljažnika može se namjestiti u dvije razine, a ispod njega se nalazi stražnja polica. Kao opciju, Audi može isporučiti električna stražnja podizna vrata koja se također mogu otvoriti i zatvoriti pokretom noge. Prednja sjedala – na zahtjev električno podesiva i grijana – nude sportski položaj i visoku razinu udobnosti. Ovisno o opremi, tu su sportska sjedala s kontrastnim šavovima i obojenim trakama uzduž bočnih obloga.

Uz to, površine od Alcantare na prednjoj ploči i naslonima za ruke naglašavaju filozofiju progresivnog dizajna. U mraku, opcijski paket ambijentalnog osvjetljenja pruža svjetlosne efekte s 30 boja koje se mogu birati.

Digitalni svijet: zasloni i uporaba

Koncept uporabe i zaslona dokazuje kako Audi napreduje s digitalizacijom: čak i osnovna oprema uključuje digitalnu ploču s instrumentima s 10,25 inčnim zaslonom, kojim vozač upravlja preko multifunkcijskog upravljača. U slučaju top sustava, MMI navigacijski sustav plus, prikazi se pojavljuju na Audijevom virtualnom kokpitu, koji nudi mnoge dodatne funkcije. U sredini prednje ploče nalazi se na dodir osjetljivi 10,1″ zaslon. Kada se odabere neka funkcija, emitira se zvučni signal. Kao i u modelima visoke klase ove marke, okružen je obrubom u crnoj boji visokog sjaja. Zajedno s kontrolama klima uređaja ispod njega, zaslon je ergonomski zakrenut za 10° prema vozaču. Na zahtjev, dostupan je 12,3-inčni Audi virtualni kokpit plus sustav s tri moguća prikaza.

Dvodimenzionalna struktura izbornika nadopunjena je kontrolnom jedinicom koja koristi prirodni izgovor i također razumije slobodno izgovorene riječi. Unos odredišta navigacije i MMI traženje baziraju se na slobodnom unosu teksta. Sustav prepoznaje najčešća odredišta vozača na osnovi njegovih prethodnih vožnji, što mu omogućuje da generira prikladne prijedloge. Pri tome, u obzir uzima statističke empirijske vrijednosti u svezi gustoće prometa i vremenu u danu.

Sveobuhvatno umrežavanje: Infotainment i Audi connect

Zajedno s MMI navigacijskim sustavom plus dostupne su online usluge Audi connect sučelja zahvaljujući LTE Advanced brzini preko stalno ugrađene SIM kartice. Primjerice to uključuje online prometne informacije i online uslugu točaka interesa, koja nadopunjuje navođenje na rutu s fotografijama, radnim vremenom i ocjenama korisnika. Zahvaljujući međusobnoj povezanosti s Audijevom flotom, Q3 Sportback prima i pruža informacije o parkirnim mjestima uz cestu, opasnim područjima i ograničenjima brzine, koja se detektiraju preko ugrađene kamere i senzora vozila. Informacije o semaforima je nova značajka među Car-to-X uslugama. Automobil prima podatke iz računala gradskog prometa, a kao rezultat vozač na Audijevom virtualnom kokpitu prima informacije o fazama semafora. To vozačima omogućuje da unaprijed podese svoju brzinu, što smanjuje potrošnju i povećava protok prometa. Ova funkcija se u početku nudi u pojedinim europskim gradovima i postepeno će se proširivati ovisno o infrastrukturi u urbanim područjima.

Još jedna nova značajka je Amazonova glasovna usluga bazirana na cloudu, Alexa. Ova usluga može reproducirati glazbu i audio knjige i također nudi preko 80.000 Alexa Skills funkcija. Navigacija s Google Earth™ aplikacijom i radio, koji se automatski prebacuje između FM, DAB i online strujanja ovisno o uvjetima prijema, također čine dio Audi connect navigation & infotainment plus paketa. Sustav glasovne kontrole koristi detaljno znanje iz oblaka kako bi odgovorio na pitanja i naredbe vozača.

Besplatna aplikacija myAudi i Audi smartphone sučelje osiguravaju međusobnu povezanost automobila i pametnog telefona. To omogućuje integriranje Android i iOS telefona s ugrađenim informacijsko-zabavnim sustavom. Prikaz na telefonu se prikazuje na MMI zaslonu preko Apple CarPlay ili Android Auto aplikacija, a ako se top informacijsko-zabavni sustav koristi s iPhone uređajem nisu potrebni nikakvi kabeli. Audi phone box sučelje i Bang & Olufsen Premium audio sustav s virtualnim 3D okolnim zvukom, zaokružuju ovu sveobuhvatnu ponudu.

Izvanredni u svakoj situaciji: sustavi pomoći u vožnji

U Audiju Q3 Sportback, za osiguranje sigurnosti koriste se četiri standardna sustava. To uključuje upozorenje kod izlaska iz prometnog traka i asistenta promjene vozne trake. Dok prvi vozaču pomaže da ostane u svojoj voznoj traci, drugi ukazuje na kritične situacije kod promjene vozne trake, kao što je detekcija vozila u mrtvom kutu. Ponuda u Njemačkoj također uključuje Audi presense sprijeda. Ako se detektira neizbježni frontalni sudar, sustav vozaču emitira vizualna, akustična i haptička upozorenja. U slučaju nužde, uzrokuje snažno kočenje i inicira Audi pre sense osnovne sigurnosne mjere. To uključuje zatezanje prednjih sigurnosnih pojaseva, zatvaranje prozora i opcijskog krovnog otvora i paljenje svih pokazivača smjera.

Istaknuta značajka opcijskih sustava je Adaptive cruise control. On vozaču olakšava vožnju tijekom uzdužnog i poprečnog navođenja. Ultra-moderni sustav, kao što su 360 parkirne kamere, nudi pomoć pri parkiranju i manevriranju. Na MMI zaslonu prikazuju blisku okolinu ovog SUV coupé modela i vozač može odabrati nekoliko perspektiva. Sustav pomoći pri parkiranju automatski navodi automobil u i iz parkirnih mjesta. Ako, na primjer, vozač želi izaći unazad iz dvorišta, asistent kod bočnog prometa straga upozorava vozača na približavanje vozila koje sustav smatra kritičnima.

U prodaji od jeseni: početak prodaje i edition model

Isporuka modela Audi Q3 Sportback u Europi će započeti u jesen. U Njemačkoj, cijena za izvedbu 35 TDI S tronic iznosit će €40.200, dok će izvedba 45 TFSI quattro S tronic biti dostupna od €46.200. Početak prodaje obilježit će ekskluzivan edition model u dvije izvedbe dizajna. Ovisno o boji karoserije nosit će naziv “edition one dew silver” i “edition one mythos black”. Kod oba modela, vanjština je bazirana na S line i crnom stilskom paketu. Crni dekorativni detalji u matrix LED svjetlima i 20-inčnim kotačima doprinose još sportskijem izgledu. Unutrašnjost uključuje srebrni edition model s noble dizajnerskom unutrašnjosti i svijetlim bojama, dok je crni model baziran na tamnoj S line unutrašnjosti, nadopunjenoj plavim Alcantara površinama na prednjoj ploči i naslonima za ruke u vratima.