Novo lice Q-obitelji:Audi Q8

Impresivan dizajn, revolucionarna tehnika i umjetnost ispunjavanja najviših zahtjeva – novi Audi Q8 objedinjuje sve za što ova marka slovi. Njegov sportski nastup podsjeća na prvi model quattro i istovremeno je jasno usmjeren prema budućnosti s novom Singleframe rešetkom u osmerokutnom dizajnu. Unutrašnjost SUV coupéa s četiri vrata krasi karakter loungea: prostranost, luksuz i vrhunska umreženost. Inteligentni sustavi rukovanja i tehnološki napredna navigacija uvode ga u digitalno doba, od sustava MMI touch response sve do upravljanja govornim naredbama. Vozni postroj i pogon k tomu posreduju agilnu suverenost – kada je potrebno čak i izvan asfaltiranih cesta.

Novi izražaj: vanjski dizajn

Audi Q8 predstavlja novo lice Q-obitelji s dojmljivom Singleframe rešetkom u osmerokutnom dizajnu. Rešetka hladnjaka koja djeluje snažno uspravna je i naglašava samopouzdani izgled vozila zahvaljujući kombinaciji sa spojlerom izvučenim prema naprijed i velikim, markantno konturiranim otvorima za zrak. Elegantno padajuća linija krova nadovezuje se na blago nagnute D stupove i oslanja na quattro izbočine iznad kućišta kotača, u kojima su smješteni veliki kotači veličine do 22″. Kontinuiranu svjetlosnu traku na stražnjem dijelu vozila krase crne pozadinske površine.

Sportski doživljaj vožnje:
vozna dinamika

U Audiju Q8 uvijek ćete putovati sportski, dinamično i učinkovito: njegov središnji diferencijal s isključivo mehaničkim djelovanjem serijski usmjerava sile na prednju i stražnju osovinu u omjeru od 40 : 60. Po potrebi će veći dio sila usmjeriti na osovinu s boljom trakcijom. Osim serijskoga progresivnog upravljača, čiji prijenosni omjer postaje izravniji što je kut upravljača veći, Audi opcijski također nudi upravljanje svim kotačima. Ono može zakrenuti stražnje kotače do 5 stupnjeva – u suprotnom smjeru pri niskim brzinama u svrhu povećanja agilnosti, a u jednakom smjeru u svrhu povećanja stabilnosti pri visokim brzinama. A to će, zahvaljujući novoj djelomično hibridnoj tehnologiji (MHEV), također biti posebno učinkovito.

Jasnoća je nova premium kategorija:
unutrašnjost

Uđite i osjećajte se dobro. Audi Q8 nudi izdašan osjećaj prostranosti u kategoriji SUV coupéa zahvaljujući svojoj širini od dva metra. Reducirani, otmjeni dizajn, po želji dostupna individualna konturna sjedala s funkcijom masaže i prozračivanja, komforni automatski klima uređaj s 4 zone te paket kvalitete zrakate dodatno naglašavaju elegantni ambijent.

Bistrina: svjetlosna tehnologija

U novom Audiju Q8 cestu će serijski osvjetljavati LED glavna svjetla. Po želji dostupna HD Matrix LED glavna svjetla omogućuju preciznije osvjetljavanje ceste s još većom rezolucijom. Vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i vozila ispred prepoznaju se unutar ograničenja sustava i maskiraju tako da se druga područja između i pokraj njih i dalje potpuno osvjetljavaju. Aktivna i dinamična raspodjela svjetla postižu se kako u području kratkih svjetala tako i pomoću dugih svjetala bez mehaničkih komponenti, i to dodatnim uključivanjem i isključivanjem pojedinih svjetlosnih segmenata. Time se poboljšava ne samo osvjetljavanje kolnika, već se k tomu osigurava viši stupanj sigurnosti i udobnosti. Razdvajanje između konvencionalnog kratkog svjetla i dugog svjetla gotovo ne postoji.

Veća sigurnost

Bez obzira na to je li riječ o ulasku u parkirno mjesto, gradskoj vožnji ili vožnji dugačkim dionicama – Audi Q8 podržava vozača u brojnim situacijama. Među njih se, između ostalog, ubrajaju adaptive cruise control, crossing assist, lane change warning, upozorenje pri promjeni voznog traka, upozorenje na rubnik i kamere za snimanje okoline. Iza svih ovih značajki krije se centralni upravljački uređaj za sustave potpore za vozača. On permanentno izračunava diferenciranu reprodukciju okoline i tako upravlja sustavima potpore. Podatke za to dobiva – ovisno o opremi – preko do pet radarskih senzora, šest kamera, dvanaest ultrazvučnih senzora i laserskog skenera. Prema najavama će početkom 2019. godine na raspolaganju također stajati vrlo inovativne potpore poput sustava Audi Remote ParkPilot i potpore za parkiranje u garaži.*