• Snažan 2.0 TFSI motor koji razvija snagu od 228 kW (310 KS) i okretni moment od 400 Nm
  • Sedam-stupanjski S tronic, S-specifični sportski ovjes i quattro pogon na sve kotače dio su serijske opreme
  • Na vozača usmjeren kokpit te tehnologija iz visoke klase
  • Model ograničene serije u Python žutoj ili Tango crvenoj boji

Prije dobrih 20 godina, Audi je otvorio segment sportskih premium kompaktnih automobila s modelom S3**. Sada ova marka predstavlja novu generaciju – S3 Sportback** i S3 Limousine**. Njihov 2.0 TFSI motor razvija snagu od 228 kW (310 KS) i okretni moment od 400 Nm. Oba modela (S3 Sportback: kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 7,4*; kombinirane CO2 emisije u g/km: 170-169*; S3 Limousine: kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 7.3-7.2*; kombinirane CO2 emisije u g/km: 166-165*), imaju ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi. Sedam-stupanjski S tronic mjenjač, quattro pogon s inteligentnom kontrolom i S-specifični sportski ovjes s opcijskom podesivim ovjesom bez problema prenose snagu na cestu. Niz drugih novih značajki – uključujući operativni koncept, informacijsko-zabavni sustav i sustave pomoći u vožnji – zaokružuju visoki tehnološki karakter S3 modela**.

Karakteristični dizajn i svjetla

Novi S3 modeli** pokazuju svoj dinamični karakter na prvi pogled. Prednjim krajem dominiraju Singleframe maska s velikom rešetkom u obliku romba i impresivni otvori za zrak, dok su pokrovi vanjskih zrcala izvedeni u sjajnoj imitaciji aluminija. Bočna ramena karoserije izdužuju se snažnom linijom od prednjih do stražnjih svjetala. Površine ispod te linije zakrivljene su prema unutra, što je novi element Audijevog dizajnerskog izričaja koji snažno ističe lukove kotača. Novi modeli S3 Sportback** i S3 Limousine** mogu se na zahtjev opremiti Matrix LED prednjim svjetlima. Njihova digitalna dnevna pozicijska svjetla sastoje se od niza lampica napravljenog od do 15 LED segmenata, od čega njih deset čini dvije okomite linije. Na stražnjem kraju veliki difuzori i četiri ispušne cijevi ističu njihov sportski izgled.

Snažan pogon

Sa snagom od 228 kW (310 KS) i okretnim momentom od 400 Nm, nove S3 modele** pokreće 2.0 TFSI motor (S3 Sportback: kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 7.4*; kombinirane CO2 emisije u g/km: 170-169*; S3 Limousine: kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 7.3-7.2*; kombinirane CO2 emisije u g/km: 166-165*.

Tehnološki napredne značajke kao što je Audi valvelift sustav (AVS) – koji podešava podizanje usisnih ventila prema potrebi – znače da se komore za sagorijevanje dobro pune, dok sustav upravljanja toplinom pomaže osigurati visoku učinkovitost. Oba modela** ubrzavaju od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi na putu do elektronički ograničene brzine od 250 km/h. Vozač može koristiti serijski Audi drive select sustav kako bi zvuk ovog snažnog četiri-cilindričnog turbo motora bio još izraženiji.

Sedam-stupanjski S tronic s munjevitim brzim promjenama stupnjeva i funkcijom slobodnog okretanja te quattro stalni pogon na sve kotače prenose okretni moment na cestu. Hidraulična višeslojna spojka ispred stražnje osovine potpuno je promjenjiva i kreće se između prednje i stražnje osovine prema potrebi, kombinirajući dinamične performanse sa stabilnosti te učinkovitost s užitkom u vožnji. Njome upravlja modularna dinamična kontrola upravljanja – novi sustav koji usko povezuje quattro pogon s elektroničkom kontrolom stabilnosti (ESC) i podesivi ovjes s kontrolom tvrdoće, koji je dostupan kao opcija.

Dinamični ovjes

Sa svojom four-link stražnjom osovinom i progresivnim upravljanjem, standardni ovjes nudi sve što je potrebno za užitak u vožnji. Ovaj ovjes spušta karoseriju za 15 milimetara. Audi na zahtjev može ugraditi serijski S sportski ovjes s kontrolom tvrdoće. Ventili kontroliraju protok ulja u amortizerima tako da se mogu prilagoditi uvjetima u vožnji unutar nekoliko tisućinki sekunde. Raspon između udobne i dinamične postave ovjesa još je širi nego kod prethodnog modela. Novi električni pojačivač kočenja osigurava snažno i spontano usporavanje. Sva četiri diska su interno ventilirani. Čeljusti kočnica serijski su obojane u crnu boju, dok se crvena boja nudi kao opcija. S3 modeli** serijski dolaze s 18-inčnim kotačima, dok su kao opcija dostupni 19-inčni kotači.

Koncept darežljivog prostora

U usporedbi s prethodnikom, novi S3 modeli** su narasli: Sportback** i Limousine** redom su duži za tri i četiri centimetra, dok su oba modela šira za jedan centimetar.

Model s pet vrata sada je dugačak 4,34 metra, dok je model a četiri vrata dugačak 4,50 metara. Osim malih razlika, dvije izvedbe karoserije su jednake u smislu širine (1,82 m), visine (1,43 m) i međuosovinskog razmaka (2,64 m). Unutrašnjost nudi više prostora za ramena i laktove. Prtljažnik modela S3 Sportback ima kapacitet između 325 i 1.145 litara ovisno o položaju stražnje klupe, dok izvedba Limousine ima prtljažnik kapaciteta 370 litara.

Sportska unutrašnjost

Privlačni sportski dizajn novih S3 modela** nastavlja se i unutra s novom kompaktnom ručicom mjenjača sedam-stupanjskog S tronic mjenjača i dekorativnim aluminijskim ili karbonskim umetcima čiji dizajn podsjeća na oblik prednjih svjetala. Kokpit je usmjeren prema vozaču, a prepoznatljivi otvori za zrak s pločom s instrumentima čine jednu jedinicu, čime se dodatno naglašava sportski karakter. Dio serijske ponude je 10,25-inčni digitalni zaslon. Alternativno se mogu odabrati Audijev virtualni kokpit i njegova “plus” inačica. Obje inačice imaju dijagonalu od 12,3 inča, dok ova druga nudi tri različita prikaza instrumenata. Opcijski paket ambijentalnog osvjetljenja + tijekom noćne vožnje osigurava ciljane svjetlosne efekte. Sportska sjedala novo su dizajnirana, a njihove serijske presvlake u velikoj mjeri su napravljene od recikliranih PET boca, istaknute sa stilskim kontrastnim šavovima.

U sredini prednje ploče je 10,1-inčni dodirni zaslon obrubljen velikom crnom pločom. Ovaj sustav prepoznaje slova napisana prstom i osigurava akustične povratne informacije. Kao dodatna operativna razina, informacijsko-zabavni sustav može također kontrolirati glasovnim naredbama prirodnim jezikom, što je dio serijske opreme. Audi također kao opciju nudi head-up zaslon.

Nova generacija informacijsko-zabavnog sučelja

MMI operativni koncept novih S3 modela** pokretan je trećom generacijom modularne informacijsko-zabavne platforme (MIB 3). Njegova moć proračunavanja je deset puta veća u odnosu na prethodni sustav te provodi sve zadatke u odnosu na povezivanje s LTE Advanced brzinom i ima integrirani Wi-Fi spojnu točku. Navigacija je fleksibilna i precizna. Navigacija nudi predviđanja u odnosu na prometnu situaciju, satelitske slike visoke razlučivosti aplikacije Google Earth i informacije o protoku prometa. Individualne postavke, kao što su često birana odredišta ili preferencije klima uređaja, mogu se spremiti u do šest memorijskih profila.

Audi connect online usluge također uključuju car-to-X usluge, koje pomažu u pronalaženju dostupnih parkirališnih mjesta uz cestu ili vozaču omogućuju vožnju zelenim valom komuniciranjem sa semaforima u gradovima kao što su Düsseldorf i Ingolstadt. Povezivanje između novog Audija S3** i pametnog telefona korisnika je besplatno preko myAudi aplikacije, kao i preko Apple CarPlay, Android Auto, i Audi phone box sučelja – koje povezuje uređaj s antenom vozila i induktivno ga puni.

Druga značajka je Audi connect ključ, koji klijenta ovlašćuje da zaključa i otključa automobil te pokrene motor preko njihovog Android pametnog telefona. Za HiFi zaljubljenike Bang & Olufsen premium audio sustava s 3D zvukom osigurava posebno prostrano zvučno okruženje.

Korisni sustavi pomoći u vožnji

Sustavi pomoći u vožnji u novim S3 modelima** također demonstriraju Audijevu tehničku stručnost. Audi pre sense sprijeda, asistent izbjegavanja prepreke s asistentom skretanja na raskrižju i upozorenje na izlazak iz vozne trake imaju potencijal sprečavanja nesreća i dio su serijske opreme. Dodatni sustavi pomoći, kao što su upozorenja na promjenu vozne trake kao i sustavi pomoći pri parkiranju, dostupni su kao opcija. Adaptivni tempomat pomaže pri uzdužnom i poprečnom vođenju. Ovaj sustav održava brzinu i udaljenost do vozila ispred i pomaže pri navođenju na voznu traku uz pomoć blagih intervencija u sustavu upravljanja. Asistent za štedljivu vožnju podržava ekonomični stil vožnje.

Raspored: početak prodaje i cijene


Pretprodaja  ovih kompaktnih S3 modela** započinje u mnogim europskim državama u kolovozu 2020., s time da će prva vozila biti isporučena početkom listopada. U Njemačkoj cijene za S3 Sportback počinju od 46.302, 53 eura, dok za model S3 Limousine počinju od 47.179,83 eura. Početak prodaje označen je ograničenom serijom “Edition one.” Ovaj model dolazi u Python žutoj (Sportback) ili Tango crvenoj (Limousine) boji sa crnim detaljima i 19-inčnim kotačima te sportskim sjedalima presvučenima kožom s kontrastnim žutim šavovima.

Potrošnja goriva navedenih modela

Informacije o potrošnji goriva/električne energije i CO2 emisijama ovise o opremi i dodacima u automobilu.

Audi S3 Sportback

Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 7,4*

Kombinirane CO2 emisije u g/km: 170-169*

Audi S3 Limousine

Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 7.3-7.2*

Kombinirane CO2 emisije u g/km: 166-165*