Novi Audi A8: budućnost luksuzne klase

2017-07-11
  • Svjetska premijera ovog Audijevog top modela dogodit će se na Audijevom summitu u Barceloni
  • Novi dizajnerski izričaj i pionirski koncept upravljanja dodirom
  • Funkcije autonomne vožnje naći će se u ponudi modela Audi A8 od 2018.

Barcelona/Ingolstadt, 11. srpnja 2017. - Danas započinje budućnost luksuzne klase: novi Audi A8 doživjet će svjetsku premijeru na Audijevom summitu u Barceloni. Sa svojom četvrtom generacijom, ovaj top model ponovo predstavlja primjer 'napretka kroz tehniku' - s novim dizajnerskim izričajem, inovativnim konceptom upravljanja putem touchscreen zaslona i sustavno elektrificiranom vožnjom. Audi A8 je također prvi serijski proizvedeni automobil na svijetu koji je od početka razvijen za naprednu autonomnu vožnju. Od 2018. Audi će postepeno u proizvodnju uvoditi funkcije autonomne vožnje kao što su parking pilot, garažni parking pilot i pilotirani asistent vožnje u koloni.

Doajen stila: vanjski dizajn

Audi A8 definira stil - te nagovještava novu dizajnersku eru kompletne marke. Prednji kraj sa širokom, uspravnom Singleframe maskom te fluidno i mišićavo tijelo simboliziraju sportsku eleganciju, profinjenost i progresivni status. Novi A8 nasljeđuje dizajnerska rješenja Audijeve prologue dizajnerske studije. Ova luksuzna limuzina ima snažnu pojavu - bilo da se radi od 5,17 metara dugačkoj standardnoj izvedbi ili izvedbi A8 L koja ima 13 centimetara duži međuosovinski razmak.

Marka Audi je u cijelom svijetu poznata po sportskoj privlačnosti, laganim konstrukcijama i quattro stalnom pogonu na sve kotače - a dizajn novog A8 odražava ove vrijednosti. Uravnotežene proporcije u jednakoj mjeri ističu sva četiri kotača. Mišićavi oblici iznad lukova kotača osiguravaju vizualni izričaj quattro pogona. Gledajući sa strane, uzdignuti prednji kraj u kombinaciji s blago nagnutim stražnjim krajem kreira vizualnu napetost. Ovaj top model svoj identitet jasno pokazuje i danju i noću, uporabom uočljivih HD Matrix LED prednjih svjetala s Audijevim laserskim svjetlima i LED svjetlosnom trakom u kombinaciji s OLED svjetlima straga. Ova svjetla emitiraju jedinstvene svjetlosne animacije kad vozač prilazi ili odlazi od automobila.

 

Luksuzni salon: unutrašnjost

Sloboda je definirajuća dizajnerska značajka novog promišljanja luksuza. To objašnjava činjenicu što A8 podsjeća na raskošni, prostrani salon. U usporedbi s prethodnikom, značajno mu je porasla dužina u obje karoserijske izvedbe.

Ponuda opreme i materijala je iscrpna, gdje svaki detalj odiše savršenom kvalitetom najviše razine - od perforacija na presvlakama sjedala do električkog otvaranja i zatvaranja zaklopki ventilacijskih otvora.

U ovom novom top Audijevom modelu sjedalo najviše klase je stražnje desno sjedalo - koje u izvedbi A8 L opcijski dolazi kao opuštajuće sjedalo sa četiri različite opcije namještanja i osloncem za noge. U ovom sjedalu putnik može grijati i masirati stopala s jedinicom s višestrukim postavkama, koja je integrirana u naslon sjedala suvozača. Doživljaj zaokružuju novi udobni nasloni za glavu. Putnici na stražnjim sjedalima također mogu kontrolirati niz funkcija kao što su ambijentalno osvjetljenje, nova HD Matrix svjetla za čitanje i funkcija masiranja te, između ostaloga, mogu obavljati privatne telefonske pozive preko odvojene kontrolne jedinice. Daljinski upravljač za stražnja sjedala, sa svojim OLED zaslonom, velikim kao pametni telefon, može se izvaditi iz središnjeg naslona za ruke.

Odziv na dodir prsta: kontrole

Unutrašnjost ove luksuzne limuzine namjerno koristi reducirani dizajn; unutrašnja arhitektura je čista i sa strogo vodoravnom orijentacijom. Audi svoje standarde visoke kvalitete prenosi u digitalno doba s radikalno novim konceptom upravljanja. Zamjenjuje poznatu rotirajuću tipku i touchpad prethodnog modela. Prednja ploča je uvelike očišćena od tipki i prekidača. U njezinoj sredini nalazi se 10,1 inčni touchscreen zaslon koji se, kada je ugašen, skoro nevidljivo stapa s crnom okolinom, zahvaljujući svojem crnom obrubu visokog sjaja.

Korisničko sučelje pojavljuje se čim se automobil otvori. Vozač na velikom zaslonu dodirom prstima kontrolira informacijsko-zabavni sustav. Za pristup kontrolama klima uređaja i funkcijama udobnosti, kao i za unos teksta, vozač može koristiti drugi touchscreen na središnjoj konzoli. Kada vozač aktivira neku funkciju na gornjem ili donjem zaslonu, kao potvrdu može čuti zvuk i osjetiti klik. Na jednaki način reagiraju upravljačke tipke koje izgledom imitiraju staklo. Kombinacija akustičke i dodirne povratne informacije, zajedno s uporabom uobičajenih pokreta kao što je listanje s povlačenjem prsta preko zaslona (swiping), omogućuje da uporaba novog MMI dodirnog sučelja bude posebno sigurna, intuitivna i brza.

A8 također može voditi inteligentne razgovore, jer vozač može aktivirati niz funkcija automobila uporabom novog, prirodnog oblika glasovnih kontrola. Informacije o odredištima i medijske informacije dostupne su iz samog automobila ili se prebacuju iz oblaka putem LTE veze. Iscrpna Audi connect ponuda usluga također uključuje prepoznavanje prometnih znakova i informacije o opasnostima - inovativne car-to-X usluge koje koriste "swarm intelligence" sustav razmjena podataka Audijeve flote vozila.

Nanovo optimizirana navigacija još je jedna nova značajka: to je sustav koji sam uči na osnovi upravo odvezene rute, što vozaču pruža inteligentne prijedloge prilikom traženja odredišta. Zemljovidi također uključuju vrlo detaljne 3D modele većih europskih gradova.  

 

 

Svjetska premijera: autonomno upravljanje Audijem A8

Novi A8 je prvi serijski proizvedeni automobil koji je specifično razvijen za vrlo autonomni način vožnje. Audijev AI pilot u prometnoj gužvi preuzima nadzor nad vožnjom u sporo krećućem prometu na autocestama i otvorenim cestama do 60 km/h gdje fizička barijera razdvaja dva prometna pravca. Sustav se aktivira uporabom AI tipke na središnjoj konzoli.

Ovaj pilot u prometnoj gužvi preuzima kretanje, ubrzavanje, upravljanje i kočenje. Vozač više ne mora stalno nadzirati automobil. Vozač/ica može maknuti ruke s upravljača te se, ovisno o nacionalnim propisima, fokusirati na različite aktivnosti koje automobil podržava, kao što je na primjer gledanje TV programa na MMI zaslonu. Čim sustav dosegne svoja ograničenja, poziva vozača da ponovo preuzme kontrolu na upravljanjem.

Iz tehničke perspektive, pilotirani asistent vožnje u koloni je revolucionaran. Tijekom autonomne vožnje, središnji kontrolni sustav pomoći vozaču (zFAS) kombiniranjem podataka sa senzora stalno izračunava sliku okoline. Osim radarskih senzora, prednje kamere i ultrazvučnih senzora, Audi je prvi proizvođač automobila koji također koristi laserski skener.

Audi AI parking pilot i Audi AI garažni parking pilot autonomno upravljaju A8 u i iz parkirnog mjesta ili garaže, dok sam manevar nadzire vozač. Vozač ne mora sjediti u automobilu. On/ona odgovarajući sustav može pokrenuti uz pomoć svog pametnog telefona koristeći novu myAudi aplikaciju. Za nadzor manevra parkiranja trebaju držati pritisnutu Audi AI tipku i uživo na svom uređaju gledati prikaz slike s kamera automobila.

Nova dimenzija: ovjes

Uz cijeli paket inovacija, ovjes doseže granice onoga što je fizički moguće. Jedna od inovacija je dinamično upravljanje svim kotačima, koje kombinira direktno, sportsko upravljanje s naprednom stabilnošću. Prijenosni odnos sustava upravljanja prednjim kotačima mijenja se u ovisnosti o brzini, dok se stražnji kotači okreću u jednakom ili obrnutom smjeru od prednjih kotača ovisno o rasponu brzine. Upravljanje automobilom postaje još dinamičnije i preciznije sa sportskim diferencijalom. Aktivno raspodjeljuje pogonski moment između stražnjih kotača, što nadopunjuje djelovanje quattro stalnog pogona na sve kotače, koji je dio serijske opreme novog modela A8.

Druga nova tehnologija, Audi AI aktivni ovjes, predstavlja potpuno aktivni sustav ovjesa. Ovisno o željama vozača i situaciji u vožnji, u mogućnosti je neovisno s električnim aktivatorima podići ili spustiti svaki kotač. Ova fleksibilnost u značajnoj mjeri utječe na karakteristike vožnje - od uglađene, udobne vožnje klasične, luksuzne limuzine do dinamičnosti sportskog automobila. U kombinaciji s pre sense 360° sustavom, automobil se munjevitom brzinom podiže ako se detektira neizbježni poprečni sudar, čime se za sve putnike umanjuju njegove posljedice.

Ovaj vrlo inovativni sustav ovjesa potrebnu energiju dobiva iz 48-voltnog električnog sustava. Audi ga sada po prvi put ugrađuje kao primarni električni sustav u sve izvedbe modela A8. U kombinaciji s naprednim zračnim ovjesom modela A8, ovaj inovativni koncept ovjesa osigurava potpuno novo iskustvo vožnje.

Mild hybrid i e-tron: pogoni

Novi A8 krenut će u prodaju na njemačkom tržištu s dva temeljito revidirana V6 turbo motora: 3.0 TDI i 3.0 TFSI. Dizelski motor razvija snagu od 210 kW (286 KS), a benzinski motor 250 kW (340 KS). Nešto kasnije u ponudi će biti dva osam-cilindrična motora - 4.0 TDI sa 320 kW (435 KS) i 4.0 TFSI sa 338 kW (460 KS). Ekskluzivna top izvedba motora je izvedba W12 sa zapreminom od 6,0 litara. (Ova vozila još nisu u prodaji. Još nisu homologirana i time nisu podložna Direktivi 1999/94/EC.)

Svih pet motora rade u kombinaciji s alternatorom-starterom pokretanim remenom (BAS), koji predstavlja osnovu 48 voltnog električnog sustava. Ova mild hybrid tehnologija (MHEV, mild hybrid electric vehicle) omogućuje automobilu krstarenje s ugašenim motorom s unutrašnjim sagorijevanjem te njegovo uglađeno paljenje. To također uključuje proširenu start/stop funkciju i funkciju rekuperacije energije do 12 kW. Kombinirani efekt ovih mjera je dodatno smanjenje potrošnje goriva ionako učinkovitih motora - za do 0,7 litara na 100 kilometara u stvarnim uvjetima vožnje.

Kasnije će se u ponudi pojaviti A8 L e-tron quattro sa svojim snažnim plug-in hibridnim pogonom: (Ovo vozilo još nije u prodaji. Još nije homologirano i time nije podložno Direktivi 1999/94/EC.). Njegov 3.0 TFSI benzinski motor i snažan električni motor razvijaju sistemsku snagu od 330 kW (449 KS) i 700 Nm okretnog momenta. Ugrađena litij-ionska baterija može pohraniti dovoljno energije za približno 50 kilometara vožnje na električni pogon. Može se opcijski puniti preko Audijevog bežičnog sustava punjenja, koji koristi podlogu u podu garaže za induktivni prijenos energije prijemnom namotu u automobilu sa snagom od 3,6 kW.