Audi Q8 sport concept: dinamični izgled i inovativni sustav pogona

  • Vrhunski sportski modeli: RS 5 coupé, RS 3 Sportback i SQ5 TFSI
  • Audi RS 5 DTM: snaga preko 500KS i besprijekorna aerodinamika

Ingolstadt/Ženeva, 7.3.2017. - Audi je na Ženevskom međunarodnom salonu automobila predstavio šest novih modela. Svjetsku premijeru doživio je Audi Q8 sport concept, kog pokreće 3.0 TFSI V6 motor sa srednjim hibridnim sistemom, i novi RS 5 coupé - Gran Turismo RS modela. Njegova suprotnost u moto sportu, model Audi RS 5 DTM, novu sezonu započinje sa preko 500 KS snage. Sportsku prezentaciju ove kompanije nadopuniti će još dva modela: Audi RS 3 Sportback i Audi SQ5 TFSI.

Svestrani talent: Audi Q8 sport concept

Karakteristične aerodinamične karakteristike u prednjem i stražnjem dijelu vozila istaknuti su element dizajna Audija Q8 sport concept. Iznimno učinkoviti koncept pogonskog sistema ove studije revolucionaran je na poseban način. Njezin 6-cilindrični 3,0-l TFSI motor opremljen djelomičnim hibridnim sistemom i električno pogonjenim kompresorom prvi je izdanak svoje vrste na svijetu. Rezultat: Q8 spot concept pokazuje se kao svestrani sportaš u svakoj disciplini i s cijelim nizom talenata. Zahvaljujući snazi od 350 kW (476 KS) i obrtnom momentu od 700 Nm ubrzavat će od 0 - 100 km/h za svega 4,7 sekundi i nastaviti voziti sve dok ne postigne svoju najveću brzinu od 275 km/h. K tomu će njegov doseg veći i od 1200 kilometara osigurati da vozilo bude spremno i za duga putovanja. "Pogonski system Audija Q8 sport concept predstavlja veliki napredak prema poboljšanju učinkovitosti i održivosti u masovnoj serijskoj proizvodnji. Kombinacija djelimične hibridne tehnologije i TFSI motora postavlja nova mjerila za spoj električne mobilnosti i motora na izgaranje. Ubuduće će se ova kombinacija ugrađivati u brojne modele marke Audi", rekao je Rupert Stadler, predsjednik upravnog odbora Audi AG.

Novi RS dizajnerski izričaj i izvanredna snaga: Audi RS 5 coupé

Novi Audi RS 5 coupé - Gran Turismo RS modela - spaja elegantnu estetiku i visoki stepen svakodnevne iskoristivosti. Njegov potpuno revidirani 2.9 TFSI V6 biturbo razvija 331 kW (450 KS) snage i razvija maksimalni obrtni moment od 600 Nm, što je za 170 Nm više od prethodnika. Ovaj top model A5 porodice ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi. A uz opcijski RS dinamični paket dostiže maksimalnu brzinu od 280 km/h. Snaga ugrađenog V6 motora prenosi se preko sportski namještenog 8-stepenog tiptronic mjenjača na quattro stalni pogon na sva četiri točka. Pogon koristi raspodjelu pogonske sile između osovina u omjeru od 40:60. Za RS 5 coupé dizajneri su inspiraciju dobili iz prepoznatljivih trkaćih detalja modela Audi 90 quattro IMSA GTO. Sprijeda, karakter automobila istaknut je širokom Singleframe rešetkom hladnjaka i masivnim otvorima za zrak. Lukovi točkova dodatno su prošireni za 15 milimetara, dok RS-specifični umetak difuzora, ovalne ispušne cijevi RS ispušnog sistema i fiksni rub spojlera zaokružuju dinamični izgled ovog modela. U unutrašnjosti, sportski karakter ovog coupea visokih performansi istaknut je RS sportskim sjedalima, podrezanim RS sportskim kožnim upravljačem, specijalnim RS prikazom u Audijevom virtualnom kokpitu s RS logotipima. Dodatne tehnologije, uključujući head-up zaslon, Matrix LED prednja svjetla i mnoge sisteme pomoći vozaču, osiguravaju veću sigurnost, udobnost i učinkovitost.

Snaga preko 500 KS i besprijekorna aerodinamika: Audi RS 5 DTM

Zajedno s produkcijskim modelom, tvrtka Audi Sport istovremeno predstavlja DTM trkaću izvedbu modela Audi RS 5 coupé. Dodatno na razne promjene, koje su provedene kako bi automobil odgovarao propisima, također je implementiran novi RS dizajnerski izričaj. Kao rezultat, treća generacija modela Audi RS 5 DTM jasno se ističe u odnosu na dva uspješna prethodna modela, ne samo u smislu tehnologije, nego i s izgledom. Ukupno pruža puno napredniji dojam. To je pogotovo očito u prednjem kraju i stražnjim lukovima kotača. Audi je još jednom poboljšao precizno slaganje dijelova i aerodinamične performanse. Četiri-litreni V8 motor u modelu Audi RS 5 DTM sada ima preko 500 KS snage. A za sezonu 2017., dobavljač guma Hankook isporučuje mekše gume, koje omogućuju kraća vremena krugova. Tradicionalno otvaranje sezone na stazi Hockenheim održati će se od 5. do 7. svibnja.

Novi 5-cilindrični motor i tehnološki napredni ovjes: Audi RS 3 Sportback

Audi je u Ženevi predstavio još jedan istaknuti model - RS 3 Sportback. Njegov novi 2.5 TFSI pet-cilindrični motor generira snagu od 294 kW (400 KS) i razvija maksimalni obrtni moment od 480 Nm. Ovaj sportski kompaktni model ubrzava samo za 4,1 sekundu od 0 do 100 km/h. Model RS 3 Sportback svoju izuzetnu snagu pokazuje s privlačnom Singleframe rešetkom hladnjaka,  zajedno s quattro logotipom, velikim otvorima za zrak i zakošenim obrubima pragova. Straga, stilski oblikovan RS krovni spojler, umetak difuzora i velike ovalne cijevi RS ispušnog sistema sigurno će svugdje potaknuti okretanje glava prolaznika. Sa širim tragom točkova u odnosu na osnovni model, progresivnim upravljanjem, four-link stražnjom osovinom i krućim ovjesom, RS 3 Sportback kombinira fascinantnu dinamičnost sa superiornom stabilnosti. quattro upravljanje je standardna karakteristika integrirsana u dinamični system upravljanja Audi drive select, zajedno sa sistemom upravljanja, S tronic mjenjačem, upravljanjem motorom i podesivim zaklopkama ispuha - kao i opcijski RS sportski ovjes plus s prilagodljivom tvrdoćom. Vozač može individualno mijenjati rad ovih komponenata između comfort, auto i dynamic načina rada. Upravljanje je usavršeno uz pomoć elektronske kontrole stabilizacije (ESC) s kontrolom obrtnog momenta svakog pojedinačnog točka i sportskog načina rada koji je specijalno namješten za ovaj RS model. RS-specifični detalji unutrašnjosti i nepogrešivi zvuk pet-cilindričnog motora zaokružuju emocionalno iskustvo vožnje.

V6 snaga i superiorna dinamika: Audi SQ5 TFSI

Svjež sa svoje svjetske premijere na Detroitskom sajmu automobila, Audijev SQ5 TFSI model sada je spreman za Evropsku premijeru u Ženevi. Ovaj top model Q5 serije, svoju snagu dobija iz  3-litrenog V6 motora, koji razvija snagu od 260 kW (354 KS). Obrtni moment od 500 Nm, razvija već pri 1.370 o/min. To ovom SUV modelu omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,4 sekundi. quattro stalni pogon na sva četiri točka i brze promjene stepena 8-stepenog tiptronic mjenjača, doprinose ovom dinamičnom upravljanju. Agilnost automobila, dodatno je unaprjeđena s opcijskim sportskim diferencijalom, koji aktivno raspodjeljuje obrtni moment između stražnjih točkova, te opcijskim dinamičnim sistemom upravljanja s promjenjivim prijenosnim odnosima. Zajedno sa ove dvije komponente, dinamični system upravljanja Audi drive select također utiče na motor, tiptronic mjenjač i standardni system kontrole tvrdoće ovjesa. On vozačima omogućuje da namjeste karakteristike modela SQ5 u nekoliko načina rada. Opcijski zračni ovjes vozaču omogućuje namještanje visine ovjesa u skladu s uvjetima vožnje. I unutrašnjost i spoljašnjost modela Audi SQ5 TFSI ističu se od osnovnog modela zahvaljujući svojim dizajnerskim značajkama i proširenom standardnom opremom, ekskluzivnom za liniju S modela. To između ostaloga uključuje, sportska sjedala presvučena kombinacijom Alcantare i kože, LED prednja svjetla i 20-inčne lakometalne felge s 5 dvostrukih krakova u obliku