Pet zvjezdica na Euro NCAP testu za uspješni Audijev SUV

  • Visoke ocjene za zaštitu putnika i pješaka
  • Audi Q5 nudi bogatu ponudu sistema pomoći vozaču

Ingolstadt, 2. februara 2017. - Novi Audi Q5 nagrađen je sa pet zvjezdica na Euro NCAP testu, što predstavlja najvišu ocjenu ove organizacije. Najviši rezultat znači da je ovaj bestseler iz Ingolstadta među najsigurnijim automobilima u svojoj klasi.

Audi Q5 pokazao je svoje prednosti u svim vrstama testiranja. Nova generacija dobro prodavanog Audijevog modela zaslužila je visoke ocjene za zaštitu putnika i sigurnost djece i pješaka. Visokim ocjenama ovog SUV modela također su doprinijeli sistemi pomoći vozaču, koji su dio standardne opreme - uključujući pre sense city, system kočenja u nuždi koji reaguje na vozila ispred automobila i na pješake.

Model Q5 postigao je izvrsne ocjene za sigurnost prilikom sudara, iako je njegova ukupna masa smanjena za 90 kg. Izvanredni rezultati NCAP testa ističu visoke standarde ove marke sa četiri prstena u polju aktivne i pasivne sigurnosti, te laganih konstrukcija.

Euro NCAP provodi usporedna testiranja sigurnosnih karakteristika novih automobila od 1997. Članstvo ove organizacije za testiranje uključuje niz Evropskih ministarstava prometa i automobilskih klubova, osiguravajućih društava i grupa za zaštitu potrošača. Njezin sveobuhvatni raspon testiranja značajno je zahtjevniji od specifikacija koje propisuju Evropski zakonodavci.

Zavirite u čarobni svijet Audi Q5