Ingolstadt/Berlin, 8. studenoga 2016. - Oba modela, Audi Q2* i Audi A5 Coupé* osvojili su nagrade Zlatni volan 2016. Ovaj premium proizvođač iz Ingolstadta osvojio je nagrade u kategorijama "kompaktni SUV" i "sportski automobil". Zajedno s međunarodnim žirijem stručnjaka, čitatelji časopisa "Auto Bild" i novina "Bild am Sonntag" odabrali su najbolje nove automobile godine. Nagrada, koja spada među najcjenjenije nagrade u automobilskoj industriji u cijeloj Europi, prezentirana je u Axel-Springer-Haus u Berlinu.

Časopis "Auto Bild" i novine "Bild am Sonntag" nagradu Zlatni volan dodjeljuju od 1976. godine. Ovogodišnja konkurencija uključivala je ukupno 36 modela u šest kategorija. Pobjede za modele Audi Q2 i Audi A5 Coupé za ovu marku sa četiri prstena predstavljaju 26. i 27. nagradu Zlatni volan. Niti jedan drugi proizvođača automobila nije osvojio više nagrada.

Rupert Stadler, predsjednik upravnog odbora kompanije AUDI AG, rekao je sljedeće o važnosti nagrade: "Naše uspješne performanse u jednom od najistaknutijih natjecanja dokazuju da s našom inicijativom modela u ponudi imamo vrlo atraktivne modele. Zahvaljujući tome, Audi Q2 i Audi A5 Coupé dokazali su svoje prednosti žiriju koji se sastojao od urednika, vozača utrka, dizajnera, poznatih osoba i vozačkih entuzijasta, iako su svi sudionici imali drugačija očekivanja od ovih automobila."

Model Audi Q2 odnio je pobjedu u kategoriji "kompaktni SUV". Rupert Stadler: "Ova pobjeda pokazuje da je Audi Q2 uhvatio duh vremena. Kombinira robustan SUV izgled i agilno upravljanje s veličinom koja odgovara gradskoj vožnji kao i superiornoj funkcionalnosti. Model Q2 jasno signalizira da je proširenje Q obitelji bitna komponenta naše strategije rasta. S atraktivnom početnom cijenom Audi privlači nove klijente."

Novi Audi A5 Coupé odnio je pobjedu u segmentu "sportski automobil". Nagradu je prihvatio Dietmar Voggenreiter, član upravnog odbora zadužen za prodaju i marketing kompanije AUDI AG, i pri tome rekao: "Novi Audi A5 Coupé je Audijev Gran Turismo model - savršena simbioza dinamičnog sportskog automobila i elegantnog coupea. Prvi A5 Coupé predstavljao je prekretnicu u razvoju marke Audi. Nagrada Zlatni upravljač pokazuje da novi A5, sa svojim tehnološki naprednim značajkama i superiornom iskoristivošću u svakodnevnoj vožnji, također postavlja nove standarde."

 

Potrošnja goriva gore spomenutih modela

Audi Q2:

Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 5,8 - 4,4** (40.6 - 53.5 US mpg);

Kombinirane CO2 emisije u g/km: 134 - 114** (215.7 - 183.5 g/mi)

Audi A5 Coupé:

Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 7,4 - 4,0** (31.8 - 58.8 US mpg);

Kombinirane CO2 emisije u g/km: 170 - 105** (273.6 - 169.0 g/mi)

**Brojke ovise o korištenim gumama/kotačima i izvedbi motora/mjenjača