• Audi A4 bestseler kombinira prestiž visoke klase s novim dizajnerskim izričajem
  • Potpuno povezan i s novim MMI touch zaslonom
  • Elektrifikacija s MHEV tehnologijom unaprjeđuje udobnost i učinkovitost
  • S4 TDI po prvi put kombinira V6 TDI motor s EPC-om i 48-voltnim glavnim električnim sustavom

Ingolstadt, 15. svibnja 2019. – Audi A4 predstavlja jezgru ove marke – nakon četiri godine razvoja, Audi je učinio ovaj uspješan model srednje klase još napetijim i naprednijim. Njegova vanjština je integrirana u novi dizajnerski izričaj ove marke; veliki MMI touch zaslon nudi iskustvo uporabe koje klijenti poznaju s njihovih pametnih telefona. Mnoge opcije motora sada dolaze s MHEV tehnologijom – čime se ovom širokom elektrifikacijom unaprjeđuje učinkovitost i udobnost. To se također odnosi na model Audi S4 TDI, u koji se prvi put ugrađuje V6 TDI motor, 48 voltni glavni električni sustav i električki pokretani kompresor (EPC), koji snažnim ubrzanjima pruža još više spontanosti. Ova kombinacija snage, okretnog momenta i učinkovitosti čini ga jedinstvenim u ovom segmentu.

Sportski izgled: vanjski dizajn

Ovaj model srednje klase izgleda još dinamičnije i profinjenije zahvaljujući sportskim dizajnerskim detaljima. Singleframe prednja maska je sada šira i tanja, vodoravne linije ističu širinu prednjeg i stražnjeg dijela. Pogledom s boka dominiraju prepoznatljivi mišići iznad branika i niže postavljena bočna linija između njih. Oni formiraju snažne linije iznad kotača i čine da quattro geni budu jasno vidljivi.

LED prednja svjetla sada su dio standardne opreme Audija A4. Njihova najbolja izvedba uključuje Matrix LED tehnologiju s potpuno automatskim dugim svjetlima. Koncept paketa opreme je jednako nov: basic, advanced i S line paketi sada su dostupni za vanjštinu, a da ne spominjemo neovisni izgled S modela i modela A4 allroad quattro. Klijenti mogu birati između 12 boja karoserije, uključujući novu Terra sivu boju.

U smireno stiliziranoj unutrašnjosti Audija A4, vodoravne linije također definiraju ukupni dojam. U sredini instrumentne ploče, malo zakrenut prema vozaču, nalazi se veliki MMI touch zaslon, kontrolni centar novog sustava upravljanja. Novi paketi unutrašnjosti: design selection i S line interijer paketi mogu se slobodno kombinirati s paketima vanjštine i dolaze s raznim bojama i materijalima. Tijekom noćne vožnje paket konturnog i ambijentalnog osvjetljenja dodatno ističe unutrašnje detalje.

Revolucionarno: povezivost

Sa svojim novi MMI sustavom, ovaj izuzetno povezan Audi A4 nudi korisničko iskustvo slično modernim pametnim telefonima. MMI touch zaslon s akustičkim povratnim informacijama zamjenjuje funkcije prethodnih rotacijskih kontrola i tipki na središnjem tunelu. Ovaj TFT zaslon visoke razlučivosti ima dijagonalu od 10,1″. Prikazana grafika je namjerno čista i reducirana; struktura izbornika sa svojim uskim hijerarhijama skrojena je prema očekivanjima korisnika i olakšava uporabu. MMI funkcija traženja bazira se na slobodnom unosu teksta i vrlo brzo pronalazi opcije. Glasovna kontrola na osnovi prirodnog izgovora, još jedna funkcija ovog novog sustava, razumije mnoge fraze koje se koriste u svakodnevnom govoru.

Navigacija u Audiju A4 sada je još svestranija i jednostavnija za uporabu. Audi connect i Audi connect plus portfelj uključuje niz online usluga, kao što su Car-to-X usluge, koji iskorištavaju inteligenciju Audijeve flote vozila. Osim online informacija o prometnim znakovima i opasnostima, kao i usluzi parkiranja na ulici, usluge uključuju informacije o semaforima. Umrežavanjem s urbanom infrastrukturom, automobil prima informacije iz središnjeg računala za upravljanje semaforima tako da vozač može svoju brzinu prilagoditi do sljedećeg zelenog svjetla. Ploča s instrumentima prikazuje osobne preporučene brzine kao i preostalo vrijeme do sljedećeg zelenog svjetla kada god vozač čeka na crvenom svjetlu. Kao takav, sustav potiče predvidljivi, učinkoviti stil vožnje, kao i konstantni protok prometa. Ova funkcija je dio Audi connect paketa i postepeno se uvodi u odabranim europskim gradovima.

Dio serijske opreme su Audi connect usluge poziva u nuždi i servisa; besplatna aplikacija myAudi povezuje pametni telefon klijenta s automobilom. Audi connect ključ omogućuje zaključavanje/otključavanje vozila, te pokretanje motora uporabom kompatibilnog Android pametnog telefona. Još jedna digitalna značajka, personalizacija, omogućuje da do 14 myAudi korisnika spremi željene postavke u individualne profile.

Novi MMI uključuje novu glavnu jedinicu. Treća generacija ove modularne informacijsko zabavne platforme MIB 3 nudi fenomenalnu računalnu snagu. Radi s novim odvojenim komunikacijskim modulom koji spaja sve zadatke povezivosti – kao što su telefonija ili Audi connect usluge – te uključuje Wi-Fi hotspot. Opcijski hardverski moduli uključuju Audi phone box i Bang & Olufsen 3D Premium audio sustav.

Dostupne su tri varijante vozačkih instrumenata: kombinacija analognog okretomjera i brzinomjera s monokromatskim odnosno putnim računalom u boji i – u kombinaciji s MMI plus sustavom – potpuno digitalni Audijev virtualni kokpit plus. Vozač može koristiti 12,3″ zaslon pune HD rezolucije uporabom višenamjenskog upravljača uz odabir tri prikaza. Head-up zaslon projicira bitne informacije u vidnom polju vozača.

A4 modeli dostupni su s nizom sustava pomoći u vožnji. Opcijski sustavi su grupirani u pakete sustava pomoći za vožnju, asistenta za gradsku vožnju i parking asistenta. Bitan sustav u paketu sustava pomoći za vožnju je adaptivni tempomat uključujući Stop&Go funkciju za automatsku kontrolu udaljenosti od vozila ispred. U kombinaciji s prediktivnim asistentom za štedljivu vožnju može prediktivno ubrzavati i usporavati A4 čak i kada nema vozila ispred.

Široka elektrifikacija: pogonski sustav

U trenutku početka prodaje u Europi Audi će ponuditi model A4 sa šest turbo motora. Njihova snaga se kreće od 110 kW (150 KS) do 255 kW (347 KS) – od modela Audi A4 35 TFSI do modela Audi S4 TDI. Nedugo nakon toga, u ponudi će se naći još dva turbo motora: 30 TDI sa snagom od 100 kW (136 KS) i 35 TDI sa snagom od 120 kW (163 KS). Svi motori – bilo da se radi o četiri cilindričnom dizelskom motoru, V6 TDI motoru ili četiri cilindričnom TFSI – zadovoljavaju ograničenja Euro 6d-temp norme o emisijama.

Prilikom početka prodaje, tri izvedbe motora će uključivati “Mild hybrid” tehnologiju (MHEV) na bazi 12 volti, koji smanjuje potrošnju goriva uz povećanje udobnosti. Nakon toga će se u ponudi ubrzo pojaviti još dva motora. Ova široka elektrifikacija čini značajan doprinos u postizanju ciljane potrošnje goriva cijele flote modela. Prema vlastitim Audijevim mjerenjima, u svakodnevnoj uporabi, MHEV tehnologija smanjuje potrošnju goriva do 0,3 litre na 100 kilometara.

Bilo da koristi ručni mjenjač, sedam stupanjski S tronic ili osam stupanjski tiptronic, bilo prednji pogon ili quattro – svaka od šest izvedbi motora isporučuje prilagođeni prijenos snage. Osim osnovnog TFSI modela, svi A4 modeli standardno silaze s proizvodne linije s automatskim mjenjačem. Ovaj 35 TFSI sa snagom od 110 kW (150 KS) biti će dostupan s ručnim mjenjačem kratko nakon početka prodaje, kao i 40 TDI sa snagom od 140 kW (190 KS) s prednjim pogonom.

 

Sportski ujednačen: ovjes

Ovaj sportski uravnoteženi ovjes idealno je ujednačen s karakterom modela Audi A4. Klijenti mogu birati između standardne postave i sportskog ovjesa. Tu su također dva prilagodljiva ovjesa. Jedna opcija je komforni podesivi ovjes s kontrolom tvrdoće, koji smanjuje visinu vožnje za 10 milimetara i nudi vrhunsku udobnost. Drugi je sportski ovjes, s ili bez kontrole tvrdoće, koji je spušten za 23 milimetra. Svojom još dinamičnijom osnovnom postavom ističe sportski karakter uz zadržavanje udobnosti. Oba podesiva ovjesa integrirana su u Audi drive select sustav. Jednako kao doplatni dynamic steering sustav i automatski mjenjač, odnosno kontrola odziva gasa. Audi drive select vozaču omogućuje odabir do pet profila vožnje.

Dizelska snaga: Audi S4 TDI

Oba S modela A4 obitelji – Audi S4 TDI i S4 TDI Avant – sada su opremljeni V6 dizelskim motorom. Ovaj 3.0 TDI kombinira visoki okretni moment, uglađen rad i dugi doseg, te razvija snagu do 255 kW (347 KS) i maksimalni okretni moment od 700 Nm. On ubrzava model S4 TDI Limousine od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi, sve do elektronički ograničene brzine od 250 km/h. Ova kombinacija snage, okretnog momenta i učinkovitosti čini Audi S4 TDI jedinstvenim u ovom segmentu.

Električno pokretan kompresor osigurava snažno kretanje iz mirovanja i skoro linearni porast snage prilikom ubrzavanja. Kao takav uklanja bilo kakvu turbo rupu, osiguravajući trenutan odziv u svim uvjetima vožnje. Električno pokretan kompresor integriran je u novi 48 voltni glavni električni sustav, koji također uključuje blagi hibridni sustav. On osigurava još veći potencijal učinkovitosti od MHEV 12 voltnog električnog sustava u A4 modelima. U modelu S4 TDI to je sljedeći korak širenja blage hibridne tehnologije na osnovi 48 volti. Sekundarni 12 voltni električni sustav je spojen na 48 voltni glavni električni sustav preko snažnog DC/DC pretvarača. Po prvi put, snažan 48 voltni remenom pokretani alternator starter koristi se u modelu S4 TDI kao srce blago hibridnog sustava s maksimalnom snagom obnavljanja energije kočenja do 8 kW. Kompaktna, zrakom hlađena litij-ionska baterija, kapaciteta 0,5 kWh, koja se nalazi ispod prtljažnika, djeluje kao centar upravljanja energijom. Ovaj MHEV sustav u S modelima ima potencijal smanjenja potrošnje goriva do 0,4 litre na 100 kilometara.

Pogonski sklop čine osam-stupanjski tiptronic mjenjač i quattro stalni pogon na sve kotače. Po želji dostupan je i opcijski sportski quattro diferencijal za aktivnu raspodjelu snage između stražnjih kotača. Na ovaj način se više snage može specifično usmjeriti na vanjski kotač u zavoju pri ulasku većom brzinom, što ranije kompenzira tendenciju podupravljanja. S sportski ovjes dio je serijske opreme. Sa svojom S specifičnom postavom osigurava sportski osjećaj vožnje. To se može dodatno unaprijediti opcijskim S podesivim sportskim ovjesom s kontrolom tvrdoće. Izvana i iznutra, niz dizajnerskih detalja ukazuje na jedinstvenu poziciju S modela – od 4 ispušne cijevi do S prikaza na zaslonu opcijskog Audijevog virtualnog kokpita.

Besprijekorno iskustvo na cesti i izvan nje: Audi A4 allroad quattro

Zahvaljujući svom quattro pogonu na sve kotače i udaljenosti od tla povećanoj za 35 milimetara, Audi A4 allroad quattro kombinira superiornu udobnost vožnje i dobre terenske značajke. S opcijskim allroad specifičnim podesivim ovjesom s kontrolom tvrdoće, udobnost i dinamičnost mogu se dodatno unaprijediti. Od modela A4 Avant razlikuje se detaljima kao što su zaštita podvozja ili obrubi lukova kotača i sa svojim 12 milimetara većim kotačima i širim tragom kotača – šest milimetara sprijeda i čak jedanaest milimetara straga.

Model je dostupan s tri varijante motora – jednim benzinskim motorom i dva dizelska. Automatski mjenjač dio je serijske opreme, a podesivi ovjes s kontrolom tvrdoće predstavlja alternativu standardnom ovjesu. Kao i kod modela A4 Avant, prtljažnik ima kapacitet od 495 litara. Poklopac i polica prtljažnika su serijski opremljeni električnim upravljanjem. Uz dodatni offroad program Audi drive select sustava, vozač može ukupno birati između šest profila vožnje modela A4 allroad quattro.

Za spontanije kupce: Audi A4 edition one model
Kako bi se poklopilo s početkom prodaje, marka s četiri prstena predstavlja izvedbu A4 modela s nazivom “edition one”. Dostupan je u izvedbama Limousine ili Avant uz odabir između tri motora – 2.0 TFSI sa snagom od 180 kW (245 KS), 2.0 TDI sa snagom od 140 kW (190 KS) i 3.0 TDI sa snagom od 170 kW (231 KS). Vanjski dizajn bazira se na S line liniji opreme, nadopunjenoj privlačnim elementima kao što je Black optik paket. Što se tiče unutrašnjosti, klijenti mogu birati između design selection i S line interijer paketa.